Αμπέλια

Ποικιλίες
Στο Φυτώριο Φυτοδομή χρησιμοποιούμε την επιστημονική γνώση και εμπειρία μας για να υποστηρίξουμε κάθε σας βήμα
► Μοσχάτο Αμβούργου

Ερυθρή ποικιλία, διπλής χρήσης (επιτραπέζια οινοποιήσιμη).Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

► Μπλακ Μάτζικ

Ερυθρή ποικιλία επιτραπέζια, μέσης ζωηρότητας και καλής παραγωγικότητας με ιδιαίτερο πλεονέκτημα την πρώιμη ωρίμανση που είναι στο δεύτερο δεκαήμερο Ιουλίου.


► Ιτάλια

Σταφύλι λευκό επιτραπέζιο, με μεγάλη έως πολύ μεγάλη ράγα ωριμάζει κατά το πρώτο με δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

► Σουλτανίνα

Σταφύλι λευκό επιτραπέζιο, με ράγες απύρηνες μέτριου μεγέθους ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.


► Σιράχ

Ερυθρή ποικιλία οινοποίησης.Προτιμά τα ζεστά κλίματα, είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στους ανοιξιάτικους παγετούς και στους ανέμους. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

► Μερλό

Ερυθρή ποικιλία οινοποίησης.Είναι σχετικά ανθεκτική στις ασθένειες και σχετικά ευαίσθητη στην ξηρασία.Η ράγα του είναι μικρή έως μεσαία. Το Μερλό είναι μια πολυδυναμική ποικιλία οιναμπέλου, λιγότερο όξινη, πιο μαλακή και πιο γλυκιά σε σχέση με το Cabernet Sauvignon. Η ωρίμανση γίνεται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.


► Cabernet Sauvignon

Η διασημότερη ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία.Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή στις ασθένειες ενώ η καλλιέργεια της θεωρήθηκε απαραίτητη για τη βελτίωση των ερυθρών οίνων που παράγονταν από ορισμένες ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

► Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Λευκή ποικιλία τριπλής χρήσης (επιτραπέζια, οινοποιησιμη και για σταφιδοποίηση). Ωριμάζει προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας με μοσχάτο άρωμα αλλά και γλυκά κρασιά.


► Αγιοργείτικο

Η ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία, πυκνό τσαμπί με μεσαίου μεγέθους ρόγες. Ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο που καλλιεργείται μπορεί να παράγει κρασιά γλυκά ερυθρά ενδιαφέροντα, υψηλόβαθμα ξηρά ερυθρά παλαίωσης με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, ερυθρά ξηρά ελαφρά άμεσης κατανάλωσης, ξηρά ροζέ. Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

► Ξινόμαυρο

Ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία με ράγες μεσαίου μεγέθους. Το Ξινόμαυρο είναι η πιο ευγενής και πιο διαδεδομένη ποικιλία της Βορείου Ελλάδος. Σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο, μπορεί να δώσει θαυμάσια ερυθρά, ξηρά κρασιά, ενώ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα ροζέ και αφρώδη κρασιά. Ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.