Ελιές

Ποικιλίες ελαιόδεντρων
Στο Φυτώριο Φυτοδομή χρησιμοποιούμε την επιστημονική γνώση και εμπειρία μας για να υποστηρίξουμε κάθε σας βήμα
► Μεγάρων

Λόγω του μεγέθους του καρπού τους θεωρούνται μεσόρκαπες. Είναι μεσαίου μεγέθους ελιές, χρησιμοποιούνται κυρίως ως βρώσιμες αλλά και για παραγωγή λαδιού. Τα δέντρα είναι μετρίων διαστάσεων με μακριά μυτερά φύλλα. Ο καρπός ποικίλλει πάρα πολύ ως προς το μέγεθος και το σχήμα. Το δέντρο αντέχει στην ξηρασία, είναι ανεκτική στο ψύχος και είναι πολύ παραγωγικό. Ωριμάζει Νοέμβριο με Δεκέμβριο.

► Κορωνέικη

Είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα αφού της αντιστοιχεί το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Το βάρος της είναι από 0.3 έως 1.0 γραμμάρια και το ύψος της από 12 έως 15 χιλιοστά. Παρά το γεγονός ότι το κορωνέικο δέντρο χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού σε σχέση με άλλες ποικιλίες.


► Αγίου όρους

Είναι μεσαίου μεγέθους ελιές, χρησιμοποιούνται κυρίως ως βρώσιμες αλλά και για παραγωγή λαδιού. Το δέντρο αντέχει στην ξηρασία, είναι ανεκτική στο ψύχος και είναι πολύ παραγωγικό. Ωριμάζει Νοέμβριο με Δεκέμβριο.

► Προδρόμου

Η ελιά «Προδρόμου» πήρε το όνομά της από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στα στενά του Αλιάκμονα, στα Πιέρια όρη, πολύ κοντά στην Βεργίνα. Είναι ελαιοποιήσιμη ποικιλία και παράγει λάδι εξαιρετικής ποιότητας.


► Καλαμών

Mια από τις καλύτερες επιτραπέζιες ποικιλίες. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και μοιάζει με τη ρόγα της ποικιλίας του σταφυλιού αετονυχολιά. Κατά μέσο όρο ο καρπός έχει βάρος 5-6 γρ. Ως προς την ωρίμανση του καρπού της θεωρείται μεσοπρώιμη (ωριμάζει τέλη Νοεμβρίου - Δεκέμβριο).

► Χαλκιδικής

Είναι γνωστή ως γαϊδουρελιά, λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους των καρπών της. Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγει καρπούς κυλινδροκωνικού σχήματος που φέρουν θηλή. Το μέσο βάρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 14 γρ., συνηθέστερα όμως μεταξύ 6 και 10 γρ. Ωριμάζει σχετικά νωρίς και η συγκομιδή της γίνεται μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο καρπός της έχει χρώμα κιτρινοπράσινο και δεν αλλάζει σε μαύρο όπως γίνεται σε άλλες ποικιλίες.


► Πικουάλ

Η ισπανική ποικιλία Πικουάλ κατατάσσεται στις πρώιμες ποικιλίες με μεγάλη παραγωγικότητα. Είναι ανθεκτική στο κρύο και στην ξηρασία. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές και καμπυλωτό με ένα χαρακτηριστικό σχηματισμό στο τελείωμα του καρπού. Αναγνωρίζεται ως πρώιµη ποικιλία καλλιέργειας, µε προτεινόµενη περίοδο συγκοµιδής των καρπών στα µέσα του Νοεµβρίου.

► Αρμπεκινα

Ισπανική ελαιοποιήσιμη ποικιλία.Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό δέντρο με μικρά και αρωματικά φρούτα. Το δέντρο προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος, ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών, είναι παγετό-σκληραγωγημένο, παράσιτο-ανθεκτικό, είναι ανεκτικό στην αλατότητα και από τις ελιές χαμηλής ενεργητικότητας είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στο κλίμα της Ελλάδος. Ο καρπός της ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.